Hae tästä blogista

maanantai 18. maaliskuuta 2013

Myhi-burger

TAUSTAA

Idea blogin kirjoituksesta lähti hyvin perinteikkäästä väittelystä: mikä on paras hampurilainen? Työkaverillani ja minulla oli selkeä näkemysero, joka voitiin korjata vain testaamalla molempien suosikkihampurilaiset. Ideasta kehittyi lumipalloefektin tavoin jotain suurempaa. Päätin astua isoihin saappaisiin ja aloittaa systemaattinen hampurilaistutkimus. Tutkimusmuotoinen lähestymistapa on hyvin luontainen vaihtoehto allekirjoittaneelle ottaen huomioon, että viime aikoina työssäni olen erinäisten tutkimusten kanssa ollut paljonkin tekemisissä.
Tarkoituksena on arvioida erinäisiä hampurilaisia ja aloittaa matka kohti mitä luultavimmin ikuisuudessa siitävää tavoitetta selvittää: mikä on paras hampurilainen. Tutkimuksesta on mahdoton tehdä objektiivista, koska tutkimuksen mittarina toimii subjekti eli minä. Todettakoon kuitenkin se että ko. subjekti on kaikkiruokainen eikä kärsi allergioista, joten hampurilaisen valinnassa ei ole juurikaan rajoittavia tekijöitä. Lipeäkala mainittakoon kuitenkin maailmankaikkeuden inhotavimpana ja helvetin esikartanon ruokalajina, joten mikäli hampurilainen sisältää lipeäkalaa lupaan sen jättää pois tutkimuksesta. Tutkimuksessani keskityn eritoten grillihampurilaisiin (ei mäkkäri-/heseroskaa), koska kyse on kuitenkin hyvän hampurilaisen löytämisestä. En arvostele palvelua, koska vaikka kuinka hyvää palvelua saisin, se ei pelasta päivää, jos hampurilainen on kuiva käntty. En aio tutkimukseni nojalla vaarantaa terveyttäni käymällä joka Jumalan päivä grillillä kirjoittaakseni kaiken kaikkiaan ajanhukkaa sisältävää blogiani, vaan arvioin hampurilaisen sen tullessa spontaanisti vastaan. Hampurilaisia syön enimmäkseen Etelä-Pohjanmaalla, koska satun täällä asumaan (eli en matkusta Inarinjärvelle vaikka siellä olisi kuinka yberhyvä hampurilainen). Toki erinäisillä reissuilla pyrin tutustumaan paikallisiin hampurilaisiin osana tutkimukseni laajaa otantaa. Ruokajuomana on aina maito. Jokainen erillinen hampurilaisen tutkiminen noudattaa tieteellistä kirjoitustyyliä (kovin paljon muuta tieteellistä blogissa ei sitten olekaan). Toivottavasti joku jossain saa tutkimukseni perusteella idean hampurilaisesta, jota voisi maistaa (eikä tukkisi aamuyön grillijonoa pähkäilemällä). Matka alkakoon!

1. JOHDANTO

Ensimmäinen (n=1) tutkitava oli Seinäjoen Grilli-kioski Halliskan Myhi-Burger. Tämä on työkaverini mielestä SE hampurilainen. Myhi-Burger sisältää pekonia, kinkkua, tonnikalaa, kaksi 140g kokolihapihviä, sulatejuustoa ja valkosipulikastiketta. Hinta 8,50€.

2. TUKIMUSMENETELMÄT

Silmäily
Haistelu
Maistelu

3. TUTKIMUSTULOKSET

Alkuvaikutelma oli erittäin lupaava. Myhi-burger näytti foliossa kookkaalta ja autossa istuessani folion läpi tunkeutui ihana pekonin hienostunut tuoksu.


Kääreet avatessani huomasin, että hampurilaista ei oltu vain verhoilu hyvin, se oli oikeasti iso. Samanaikaisesti pekonin tuoksuun sekoittuu valkosipulikastike ja vesi herahti kielelle.



Käytyäni hampurilaisen kimppuun huomasin, että leukani eivät taittuneet sen ympärille (suuni ei sinänsä ole mikään mittari, koska se ei aukea järin suureksi). Turvauduin haarukkaan ja veitseen. Ensimmäinen makuelämys oli valkosipuli ja pekoni. Vasta muutaman suupalan jälkeen maistoin tonnikalan, joka sopi hyvin valkosipulikastikkeen kanssa. Positiivista oli se, että vielä puolivälissäkin ollessani hampurilainen oli lämmin, miltei kuuma. Puolivälissä huomasin myös jo lievää täyteyden tunnetta.


Puolivälin jälkeen aloin kokemaan tonnikalan hieman ärsyttävänä. Maussa ei sinänsä ollut mitään vikaa, mutta kuivuus aiheutti sen, että maitoa oli juotava noin joka toisen suupalan jälkeen. Loppuvaiheessa hampurilaisesta jäi pieni pala syömättä, joka johtui luultavasti tonnikalan kuivuustekijän ja suuren koon yhteisvaikutuksesta.

4. JOHTOPÄÄTÖKSET

Kaiken kaikkiaan Grilli-kioski Halliskan Myhi-burger pärjäsi tutkimuksessa hyvin. Voisin joskus toistekin valita kyseisen hampurilaisen, mutta vain äärimmäisessä nälässä. Sen hampurilainen vaati, jotta siitä voi nauttia loppuun asti ilman pelkotiloja ähkykuolemasta. Plussaa hampurilainen sai koosta, valkosipulikastikkesta, pekonista, monipuolisuudesta ja lämpötilasta. Miinusta hampurilainen sai tonnikalasta ja kuivuudesta.

5. POHDINTA

Kehitysehdotuksena mainittakoon joko tonnikalan vaihto johonkin liukkaampaan kuten kananmunaan tai vaihtoehtoisesti Myhi-hampurilaisen ainessuhteiden muuttamista ja niiden uudelleen sijoittamista: enemmän valkosipulikastiketta sijoitettuna suoraan tonnikalan päälle.

1 kommentti:

Hampurilaisia saa ehdottaa. Kokeilen mikäli grilli tulee vastaan.