Hae tästä blogista

keskiviikko 28. elokuuta 2013

Kanahampurilainen aurajuustolla

1. JOHDANTO

Kahdestoista (n=12) tutkittava oli Kauhavan Lakeus Grillin Kanahampurilainen aurajuustolla. Toinen perättäinen käynti ko. grillillä osoittaa osaltaan tutkijan luovuuden puutetta, mutta myös olosuhteiden pakkoa ja omistautumista. Tutkimuksen alusta lähtien, vain yksi hampurilaisen osto on jäänyt tutkimatta ja sekin sen vuoksi, että muistiinpanot hukkuivat. Tämä voitanee tulkita tutkimuksen luotettavuutta karistavana virheenä, mutta toisaalta allekirjoittanut saa ainakin uuden mahdollisuuden kokeilla tuo hukkuneiden muistinpanojen uhriksi joutunut mysteeriburgeri. Se, miksi tutkimuksen subjekti tällä kertaa kävi taas Lakeus Grillillä, johtui siitä faktasta, että ruuansulatusjärjestelmä kaipasi välitöntä massaa seinämiinsä ja loi siis otollisen lähtökohdan tutkimukselle (olisin voinut syödä hampurilaisen ilman tutkimustakin ja valita vaikka jokapojan pakkauksen tms., mutta päädyin siis tutkimaan (dedication)). In the name on science päädyin siis Lakeus Grillin autokaistalle. Ajatuksiin tuli kuitenkin idea kokeilla jotain uutta ja ehdotus tulikin onneksi ulkopuoliselta kanssasyöjältä (tutkimuksen luotettavuus kasvoi). Päädyin hänen ehdottamaan comboon eli kanahampurilaiseen aurajuuston kera. Kanahampurilainen aurajuustola sisältää kanapihvin, salaatin, currymajoneesin, ananaksen ja aurajuuston. Hinta 6,50€.

2. TUTKIMUSMENETELMÄT

Silmäily
Haistelu
Maistelu

3. TUTKIMUSTULOKSET

Silmäillessäni folioon käärittyä pakettia, aloin epäillä onko sisään kätketty kokonainen broileri ranskanleivän sisälle. Paketti oli iso. Koossa erityisesti ihmetytti hampurilaisen leveys, ei niinkään korkeus. Toisaalta grillin nimikin viittaa pitkiin tasaisiin etäisyyksiin (aakeeta laakeeta), joten suotakoon silmäilyvaiheessa tämä kummallisuus.


Kämmeniin välittyi lämpöä ja samalla siirryin spontaanisti haisteluvaiheeseen ja totesin currymajoneesin vienon tuoksun laajentavan siraimieni hiusverisuonistoa maksimaalisen euforian esitunteen tuottamiseksi tutkijan keskusyksikön (i386) limbisessä järjestelmässä. Avasin väkivalloin kaunit foliot tieltäni ja tarkastelin luomusta. Iso se oli, se siitä, oli aika siirtyä maisteluvaiheeseen.


Ensimmäisen puraisun tunnelma oli rapea (sämpylä oli kastettu paistorasvaan). Makuina vastaan tulivat salaatti ja currymajoneesi, jotka olivat kyllä varsin oivan makuista. Sitten maistoin aurajuuston koko sydämeni pohjasta. Ah, kuinka hyvää tuo ainesosa osaakaan olla ja sen yhdistyminen currymajoneesiin oli ensiluokkaista. Tätä symbioottista sidettä en osannut odottaa ja sen lisäämä yllätysfaktori lisäsi pisteitä välittömästi. Hampurilaista tutkiessani koin korkean suolakonsentraation, joka korosti hampurilaisen makumaailmaa entisestään. Vasta reilun kolmen puraisun jälkeen, suuni näkyvät luut kohtasivat paneroidun kanapihvin, jonka maku ja erityisesti tekstuuri olivat positiivisia tunteita herättäviä. Paneroitu kana yhdessä sämpylän rapeuden kanssa loivat paahdon miellyttävääkin mielyttävämmän aromin. Puoliväliä uhkaavasti lähestyessäni huomasin suolakonsentraation kohoavan korkeaksi, ottaen huomioon maidonkulutuksen. Ärtyisyyden esiasteen kytiessä a.k. kohtasi pelastuksen ananaksen, joka raikkaudellaan otti tutkijasta kiinni, hänen ollessa juuri horjahtamaisillaan päätöksen kielekkeeltä pettymyksen rotkoon (what?!) En ole usein ananaksen ystävä, mutta tällä kertaa ko. hedelmä toimi vallan mainiosti tasapainottamaan korkeaa suolakonsentraatiota. Saavutin puolivälin ja totesin kyseisen tien uhkaavasti vievän ähkylandian portteja kohti.


Pettymyksekseni huomasin, ettei aurajuustosta ollut kuin muisto jäljellä. Muisto oli niin kaukainen, etten ollut varma maistoinko aurajuuston tässä vai yhdeksännessä (n=9) tutkimuksessa (Aurora). Muutenkin ärtymyksestä sykkivää ohimosuonen verenpainetta (RR) lisäsi se fakta, ettei tutkittavan osalta kaikki maut osallistuneet yhtäaikaa itse tutkimukseen. Maut tulivat liian portaittain. Ensin tuli sämpylä, salaatti, currymajoneesi, sitten aurajuusto, jonka jälkeen kana. Kanaa maistaessa ei enää huomannut salaattia ja kun vuoroon tuli ananas, niin aurajuustosta oli vain kaukainen muistijälki. Loppua kohti edetessä huomasin ärtyisyyteni kasvavan kun huomasin, ettei itse kanapihvi ja ananas kattaneet kuin alle puolet itse hampurilaissämpylän horisontalisesta koosta. Näitä ainesosia ympäröi salaatti ja currymajoneesi. Liian iso sämpylä oli siis aiheuttanut aakeudessa laakeudessaan ainesosien hukkumisen sämpylän ja salaatin joukkoon. Mieleen tulvivat ahdistavat peruskoulun suunnistustunnit, kun itku silmässä etsi rasteja, joiden tiesi jäävän löytymättä. Ottaen huomioon, ettei tutkija ollut halukas seuraamaan Kolumbuksen jalanjälkiä etsiessään yhtään mitään mitä ikinä Kristoffer tai muutkaan koskaan mitään etsineetkään etsivätkään, oli tarkoituksettoman tutkimusmatkan aiheuttaminen pisteitä laskeva tekijä. Söin loput hampurilaisesta hämärän rajamailla vaeltaen ähkylandian huvipuistossa pettymyksen tivolimusiikin nostaen ärtymystasoa.

4. JOHTOPÄÄTÖKSET

Kanahampurilainen aurajuustolla on lähtökohtaisesti maan mainio hampurilainen, mutta toteutus kärsi parista ongelmasta, joista suurin oli sämpylän ylimalkainen koko, ottaen huomioon muiden ainesosien koot. Missään vaiheessa ei ollut mahdollista maistaa kaikkia ainesosia yhtäaikaa ja se auttamatta aiheutti tuskaisuuden sävyttämän lopputuloksen. Plussaa hampurilainen sai aurajuustosta, paneroidusta kanapihvistä, kokonaisuuden rapeudesta, currymajoneesista ja korkeasta suolakonsentraatiosta ja erityismainintana sen kontrolloinnista ananaksella. Miinusta hampurilainen sai ylisuuresta sämpylän koosta ja tätä myöden kokonaisuuden hajoamisesta.

5. POHDINTA

Kehitysedotuksena mainittakoon sämpylän vaihto, vaikka sen tekstuuri olikin erinomainen. Mikäli hampurilaisista haluaa tehdä isokokoisia, olisi vertikaalinen kokoamismetodi järkevämpi tapa koon kasvattamiseen kuin horisontaalinen. Koosta ei myöskään tämä vuoksi voinut antaa plussaa, koska tarkoituksenmukaista ei ole käyttää puolta tutkimuksen ajasta sämpylän ja salaatin syömiseen. Kanahampurilaisen lukeutuminen tutkimukseen oli itseisarvona kuitenkin tutkimuksen jo värikästä kirjoa lisäävä ja kyseessä oli kuitenkin hyvä hampurilainen, jonka voisi toistekin tuhota. Lakeus Grillin Kanahampurilainen aurajuustolla sijoittuu alempaan kastiin, mutta omassa alasarjassaan (kanahampurilaiset) tuli ylivoimainen piikkipaikka!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hampurilaisia saa ehdottaa. Kokeilen mikäli grilli tulee vastaan.